Werkstress verminderen? Ga aan de slag met onze 10 tips.

Minder werkstress op kantoor

10 TIPS VOOR MINDER WERKSTRESS OP KANTOOR

Burn-out is op dit moment beroepsziekte nummer 1. En toch is er te weinig aandacht voor werkstress. Tot een paar jaar terug dacht ik dat dit bij zakenmannen op leeftijd hoorden. De directeuren van grote bedrijven, je weet wel: die mannen die alleen maar werken, te lang stilzitten, niet sporten, ongezond eten en net te veel wijn drinken tijdens netwerkbijeenkomsten. Klinkt logisch, dat je dat niet jarenlang volhoudt. Maar anno 2018 zie ik jonge werknemers van nog geen 30 jaar met burn-outs thuis zitten. Nederland is zelfs koploper op het gebied van burn-outs en alsnog is er veel te weinig aandacht voor. Werknemers zelf schamen zich, bedrijfsartsen pushen mensen om snel terug te keren en collega’s denken; lijkt mij ook wel lekker, even betaald thuis zitten. Dit moet anders.

Jaarlijks wordt er ‘De Week van de Werkstress’ georganiseerd. Een mooie kans om die week stil te staan bij de werkstress bij jou op kantoor. Begin alvast met onze 10 tips om stress bij jou op kantoor bespreekbaar te maken en te verlagen met deze tips.

Tips voor minder werkstress:

1. Beweeg!

Lichaamsbeweging helpt om stress te verlagen, het herstelt de balans tussen lichaam en geest. Dit kan onder werktijd maar ook er buiten. Loop eens een rondje na de lunch met collega’s. Zo leer je elkaar ook nog eens beter kennen of bespreek je project al wandelend. Pak de fiets naar kantoor of stap een halte eerder uit, neem de trap of ga na werktijd met jouw bedrijf bootcampen! Om je hele bedrijf te motiveren kan je bijvoorbeeld een stappenchallenge organiseren, waar beloningen aan gekoppeld worden (geen taart natuurlijk 😉)

2. Eet gezond en minder suiker.

Suiker zorgt voor energiedips in de middag, de bloedsuikerspiegel stijgt en daalt namelijk te snel door snelle koolhydraten. Hierdoor kan je je minder concentreren, maar je fouten en vermeerder je de stress dus. Voor de meeste mensen is het moeilijk om onder stress gezonde keuzes te maken (gezond eten wordt nog een extra stressfactor). Om het makkelijker te maken; vervang alle suikerrijke snacks voor gezonde alternatieven, zoals rauwkost met humus, zakjes noten, snoeptomaatjes etc. Hierdoor stijgt je suikerspiegel minder snel en kom je lekkerder in je vel zitten. Extra voordeel, jij kan beter omgaan met stress situaties!

3. Zeg NEE!

We zijn geneigd om overal JA op te zeggen. Herken je jezelf hierin? Vraag dan even of je erover na mag denken als een collega jou wat vraagt. Bekijk rustig je planning en kom er later op terug.

4. Verras jouw collega’s met een gezonde traktaties.

Bakken werkt niet alleen stress verlagend maar samen even gezond snacken is ook goed voor de onderlinge werksfeer en inspireert andere collega’s om ook gezond te trakteren. Ga snel naar ons bananenbrood recept.

Bananenbrood

5. Het liefst doen we alles tegelijk.

We hebben van multi- tasken onze tweede naam gemaakt, terwijl al lang is bewezen dat dit alleen maar stress oplevert (ja, ook voor vrouwen). Focus je op één project, rondt dit goed af en ga dan door naar je volgende taak. Het helpt om lijstjes bij te houden per project wat je moet doen.

6. Versterk de band met jouw collega’s.

Stress kan ruzie veroorzaken en ruzie wederom stress. Vraag om hulp en deel kennis met elkaar, zodat de samenwerking verbetert. Extra tip om de band met jouw collega’s te versterken; na werktijd samen sporten. Win- win!

7. LACH!

Lachen is gezond en vermindert stress. Samen lachen met collega’s vermindert niet alleen stress maar geeft op meer plezier op kantoor. Mensen die plezier hebben zijn prettiger in de omgang. Bedenk wie of wat jullie aan het lachen maakt en stel een dagelijkse 5 minuten lach- sessie in. TIP: https://www.youtube.com/watch?v=eHl7jMIFDpU.

8. Slaap

Redelijke inkopper, maar niet minder belangrijk. Zorg voor voldoende slaap. Te weinig slaap maakt je kwetsbaarder voor stress en andersom komen gestreste mensen vaak moeilijker in slaap. Als je uitgeslapen bent voel je je zelfverzekerder, maak je betere keuzes en kun je beter omgaan met uitdagende situaties. Voor meer slaap tips, lees deze blog over het perfecte slaap-werk ritme.

9. Maak een realistische planning.

Plan iedere taak in per half uur en analyseer je planning achteraf. Hierdoor leer wat jouw grenzen zijn. Leer ook aan te voelen wanneer iets te veel voor jou wordt, luister daarom goed naar je lichaam of gedachten. Als je aan het malen bent over je werk, kan dat een teken zijn dat het even teveel is.

10. Ga offline.

Hierdoor kun jij je beter concentreren op wat er echt belangrijk is en heb je meer focus. Zet je telefoon op vliegtuigmodus, begin bijvoorbeeld met een uurtje en bouw dat op. Gemiste telefoontjes kan je achter elkaar beantwoorden (single tasking). Focus tijdens je werk op je taak en laat je niet afleiden door social media. Als je pauze nodig hebt, neem dan echte pauze, zonder beeldscherm.

Deel deze tips met je collega’s, zodat werkstress bespreekbaar wordt onderling en iedereen elkaar kan helpen om minder stress te ervaren. Bijna iedereen heeft er wel eens last van en je bent absoluut geen zwakkeling als je het aangeeft, uiteindelijk is dat voor iedereen het beste. Wil je ook meer aandacht voor werkstress op het werk, doe dan mee met de ‘week van de werkstress’.

WEEK VAN DE WERKSTRESS 2018

Ben je bekend met de week van de werkstress? Sinds 2014 wordt er jaarlijks een campagne gestart die in teken staat van werkstress op de werkvloer. Er worden door heel het land activiteiten georganiseerd om de werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. Workout Amsterdam helpt bedrijven om deze week invulling te geven door middel van verschillende workouts. Tijdens onze workouts staat ontspanning door inspanning, teambuilding en plezier centraal. Ook in 2018 vindt er weer een week van de werkstress plaats van 12 tot en met 15 november. DOE MEE!

Wil jij ook dit jaar dit actuele thema op een leuke manier onder de aandacht te brengen bij jou op kantoor? Dat kan. Check voor meer informatie
week van de werkstress 2018 / of neem direct contact op via noor@workoutamsterdam.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *