Let's talk about business and more... Ondernemen en geldzaken!

Let’s talk about business and more…

Let's talk about business and more

Noortje (33) en Jill (33): “Zonder investering konden we aan de bak”

Jill en Noortje hebben dezelfde passie: sport. In 2015 leerden ze elkaar kennen en al gauw was hun eigen workout-bedrijf een feit. Hoe begonnen ze hun onderneming, hoe doen ze het met geldzaken en wat zijn hun toekomstdromen?

Noortje: “Ik leerde Jill kennen doordat ik eens – alweer dik drie jaar geleden – een taxi deelde met iemand die bij Jills bedrijfje sportte. Ik vertelde hem dat ik net was begonnen met workout-lessen geven, en iemand zocht om mee te sparren. Hij zei toen dat ik met Jill maar eens een kop koffie moest gaan drinken.”
Jill: “We hebben die eerste keer meteen anderhalf uur gezeten en gepraat over onze passie voor sport. Noor speelde toen nog in het Braziliaans hockey elftal en ik had net een marathon gelopen. Niet kort na die eerste ontmoeting deden we samen een workout in het Vondelpark.”
N: “En toen ging het best snel: we bedachten een business concept, lieten een logo maken en Workout Amsterdam was een feit. Het fijne was dat we zonder investering aan de bak konden. Het enige wat we nodig hadden waren onze laptops, een paar trainers die we inhuurden en de parken, waar we de workouts altijd geven.”
J: “In het begin werkte Noor nog in een kledingwinkel en ik organiseerde evenementen als freelancer, zodat we rond konden komen. En we keerden onszelf destijds minimaal uit, waardoor we als bedrijf wat geld achter de hand zouden hebben als het nodig was. Dat bleek een slimme zet want we zijn best wel een seizoensdienst. Als het regent of sneeuwt blijven mensen liever binnen.”

We keerden onszelf in het begin minimaal uit

N: “Over geld maakte ik me toen geen zorgen omdat ik al jarenlang elke maand tweehonderd euro opzij zette, voor je weet maar nooit. Ik herinner me dat ik dacht: yes, nu kan ik m’n spaarcenten echt eens nuttig gebruiken!”
J: “Ik zet nu maandelijks ongeveer evenveel opzij met Peaks. Stiekem zie ik het als een soort spaarpotje. Af en toe als ik krap zit, neem ik ook gewoon wat geld op. Niet alles hoor, want ik spaar voor een kite. Sinds een tijdje ben ik aan het kitesurfen, en een eigen kite is wel echt veel fijner dan dat je er altijd eentje moet huren. Die dingen zijn best prijzig: tweedehands ben je al gauw duizend euro kwijt.”
N: “Mijn spaargeld wil ik gebruiken voor het kopen van een huis, samen met mijn vriend. Een huis vinden in Amsterdam is alleen bijna niet te doen. Laatst waren we een woning aan het bekijken en waar we bij stonden bood iemand zo, hup, 25k over de vraagprijs heen! We hebben nu een bod gedaan, op een ander huis overigens. Ik hoop dat het wat wordt. Ik zie een koophuis ook echt als een investering, als een belegging.”

Als zzp’er moet je nadenken over een potje voor je pensioen

J: “Als je als zzp’er werkt, zoals wij, moet je wel nadenken over een potje voor als je met pensioen wilt. Of voor als je ineens niet meer kan werken. Door het verhaal van Lars – die zzp’er die een mountainbike ongeluk kreeg, en zich niet had verzekerd voor arbeidsongeschiktheid – zijn Noor en ik daar wel bij stil gaan staan.”
N: “We hebben het nu zo geregeld dat, mocht er iets met een van ons gebeuren, diegene een jaar lang wel haar deel van de winst uitgekeerd krijgt. En wat betreft het regelen van ons pensioen: dat staat voor de komende tijd op de agenda. Als je een bedrijf begint, is dat niet je eerste prioriteit.”
J: “En ook niet je tweede, want nu zijn we weer enorm aan het groeien. We hebben zoveel toekomstplannen! Het zou heel vet zijn als we een indoor locatie zouden kunnen openen. En we willen niet langer alleen focussen op sport, maar op het totale pakket: fysiek én mentaal.”
N: “Om dat soort plannen waar te maken moeten we wat meer uit de operatie stappen, zodat we strategisch bezig kunnen zijn. Daarbij willen we onze omzet verdubbelen. Hoe? Door onze tijd en energie efficiënter te besteden. Dus ons businessplan kritisch bekijken en aanscherpen waar nodig. We doen het nu al heel goed, maar ik weet dat we nog veel meer kunnen bereiken met Workout Amsterdam.”

Bedankt Peaks voor dit ontzettende leuke interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *